Percutian di Melaka

Melaka[1] adalah salah satu daripada tapak warisan UNESCO di Malaysia, jadi tidak hairanlah penduduk tempatan serta pelancong suka melawat bandar bersejarah ini. Cara terbaik untuk ke Melaka adalah dengan road trip keluarga atau kawan-kawan. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang dua jam di Lebuhraya Utara-Selatan, dengan pemandangan ladang minyak sawit yang serba hijau.

percutian-di-melaka Percutian di Melaka

Tempat Penginapan Menarik di Bandar Melaka

percutian-di-melaka Percutian di MelakaMelaka bukanlah begitu asing bagi saya kerana ianya tidak jauh dari bandar Kuala Lumpur yang membolehkan kami membuat day trip pada hujung minggu. Semasa melawat bandar bersejarah ini, saya pernah menginap di beberapa jenis penginapan dari galeri seni, butik hotel dan juga rangkaian hotel terkemuka seperti berikut:

1. Layang-Layang Guest House

Layang-Layang Guest House[2] ini mempunyai persekitaran yang relaks dan nostalgik. Di lobi utama penginapan ini dipenuhi dengan gitar, basikal Chopper, nota muzik dan patung binatang yang comel. Tetamu haruslah meninggalkan kasut di rak sebelum masuk ke lobi untuk urusan check-in. Terdapat beberapa jenis bilik di sini untuk 2-4 orang untuk mereka yang datang berkumpulan. Ia dilengkapi dengan bilik mandi berkongsi di tengah-tengah halaman hotel tersebut, dan terletak di tingkap pertama dan kedua.

percutian-di-melaka-1 Percutian di Melakapercutian-di-melaka-2 Percutian di Melaka

2. Hotel Holiday Inn Melaka

Sebuah lagi hotel yang pernah kami menginap di bandar bersejarah ini adalah Hotel Holiday Inn Melaka[3] yang terletak di belakang pusat membeli-belah Mahkota Parade. Sebaik sahaja kami tiba, kami disambut oleh staf hotel ini yang peramah-peramah orangnya. Semasa menunggu kunci bilik, saya terlihat kaunter kopi dan Sirocco kafe yang luas berselebahan dengan lobi utama.

Apabila masuk ke bilik hotel, kami sungguh gembira kerana ianya menghadap pemandangan laut Selat Melaka yang tenang. Kelihatan dek kabin berwarna-warni sepanjang perairan. Di bawah hotel terdapat kolam renang infinity yang besar untuk tetamu hotel ini.

percutian-di-melaka-3 Percutian di Melakapercutian-di-melaka-4 Percutian di Melaka

3. Hotel Casa del Rio  

Hotel berbintang lima ini terletak berhadapan dengan sungai Melaka yang mengalir di tengah-tengah bandar. Kami sekeluarga memilih Hotel Case del Rio [4]kerana ianya berhampiran dengan Jonker Street dan memudahkan untuk melawat tempat-tempat menari di bandar Melaka. Biliknya luas dan boleh menampung 2 atau lebih orang tetamu bergantung pada jenis bilik. Contohnya, bilik Suites mempunyai dua bilik dengan sebuah katil Raja (King), katil Ratu (Queen), ruang tamu, ruang makan, dan balkoni yang berhadapan dengan pemandangan Sungai Melaka.

percutian-di-melaka-5 Percutian di Melakapercutian-di-melaka-6 Percutian di Melaka

Tempat Menarik di Melaka

percutian-di-melaka-1 Percutian di Melaka

Jika anda ingin membuat day trip ke Melaka, anda boleh melawat tempat-tempat menarik seperti muzium, pasar malam Jonker atau menikmati makanan yang sedap di bandar ini. Tetapi jika anda mempunyai masa lebih, anda boleh melawat tempat-tempat yang dikongsikan seperti berikut:

1. Kampung Morten

Kampun Morten adalah sebuah perkampungan Melayu yang mengekalkan seni bina tradisional, rekabentuk, hiasan dalaman, dan landskap seperti era Kesultanan Melayu Melaka. Sebanyak 200 buah rumah ditempatkan di perkampungan dan sebuah muzium yang diuruskan oleh keluarga Tuan Haji Rahim.

Muzium ini adalah contoh kediaman keluarga berada pada zaman dahulu di mana ia mempunyai sebuah halaman luas, ruang tamu, ruang makan, loteng di tingkat atas, dan bilik-bilik tidur. Beliau membawa kami ke sekitar rumah ini sambil menceritakan sejarah serta fungsi bilik-bilik yang terdapat di muzium ini. Pada waktu malam, Kampung Morten akan bersinar di bawah lampu berwarna-warni yang boleh dilihat dari Sungai Melaka.

percutian-di-melaka Percutian di Melaka percutian-di-melaka-7 Percutian di Melaka

2. Muzium The Royal Press

Dibuka pada bulan Oktober 2013, The Royal Press adalah sebuah muzium hidup di bandar Melaka. Kewujudannya bermula pada tahun 1938 sebagai rumah percetakan suratkhabar di Jonker Street. Muzium The Royal Press adalah salah satu rumah percetakan bertulis polygot yang tertua di dunia. Muzium ini mempunyai pelbagai mesin tulisan dan cetakan artifak dari sejarah percetakan 78 tahun.

Ketika melawat muzium ini, kami dibawa oleh salah seorang volunteer yang beminat dunia percetakan. Beliau membawa kami melihat mesin-mesin cetak berusia 70+ leibh tahun yang masih berfungsi elok. Salah sebuah bilik di muzium ini menempatkan lebih 150,000 blok huruf dalam empat penulisan iaitu aksara Romawi, aksara Cina, skrip Arab dan Tamil.

percutian-di-melaka-8 Percutian di Melakapercutian-di-melaka-9 Percutian di Melaka

3. Muzium Permainan (Toy Museum)

Muzium Permainan adalah muzium peribadi mengenai koleksi mainan di Bukit Baru, Melaka, Malaysia. . Kami singgah di sini untuk melihat koleksi yang terdiri dari permainan dari zaman kanak-kanak 80-an, koleksi filem dan komik.

Muzium ini tidak sukar untuk dicari kerana terdapat sebuah patung besar Incredible Hulk di bumbung. Kesemua barang permainan disimpan dengan elok dalam rak-rak cermin untuk menjaga keasliannya.

percutian-di-melaka-10 Percutian di Melaka

percutian-di-melaka-11 Percutian di Melaka

4. Taman Mini Malaysia

Taman Mini Malaysia terletak berhampiran dengan bandar Ayer Keroh, dan beberapa kilometer di luar bandar Melaka. Ia mempunyai rumah-rumah tradisional yang mewakili setiap negeri di Malaysia. Setiap rumah dilengkapi dengan pelbagai barangan, seni dan kraftangan yang mewakili budaya setiap negeri.

Saya amat gemar mempelajari elemen-elemen unik yang dilihat dari setiap rumah di Taman Mini Malaysia ini. Di dalam setiap rumah pula, kita boleh melihat pelbagai jenis alatan dapur, kraftangan, bilik-bilik, ruang tamu, permainan tradisional yang berasal dari setiap negeri.

percutian-di-melaka-12 Percutian di Melaka

5. Berjalan di lorong-lorong Melaka

Apabila saya ke Melaka, saya sering melihat seni lukis atau mural di lorong-lorong kecil yang berwarna-warni. Dari hotel, kami berjalan ke arah Jalan Kasturi dan ke Lorong Hang Jebat di mana terdapatnya kafe, guesthouse yang menghadap ke sungai Melaka. Di sebuah lorong, kami ternampak Galelio House dengan bumbung tradisional berwarna-warni. Terdapat juga sebuah kedai dobi dengan lukisan mesin basuh di pintunya. Ia salah satu elemen kreatif dan berseni yang kami dapat lihat di bandar Melaka ini.

percutian-di-melaka-13 Percutian di Melakapercutian-di-melaka-14 Percutian di Melaka

percutian-di-melaka-15 Percutian di Melaka

Tempat-Tempat Makan di Melaka

percutian-di-melaka-2 Percutian di MelakaMereka yang sering ke Melaka (termasuk saya) sudah pasti akan menikmati makanan negeri ini seperti masak asam pedas, manisan atau gril seafood ala Portugis. Berikut adalah tempat-tempat makan yang anda boleh cuba jika berkunjung ke Melaka:

1. Cendol durian

Setiap kali saya ke Melaka, saya akan pastikan untuk menikmati cendol durian di Jonker Street untuk menyejukkan tekak. Cendol dan ABC di sini menggunakan gula Melaka manis, ais, cendol, dan durian. Kebanyakan kedai-kedai di sini menjual manisan cendol durian dan anda boleh mencubanya sekiranya berada di Jonker Street.

percutian-di-melaka-16 Percutian di Melaka

2. Tempeh Pedas di Kafe Geographer

Kafe Geographer ini amat popular di kalangan pelancong-pelancong asing yang gemar reka hiasan dalaman kafe ini. Memandangkan cuaca agak panas, kami pun singgah di sini untuk mencuba salah satu makanan iaitu tempe pedas.

percutian-di-melaka-17 Percutian di Melaka

3. Minum kopi di Malaysia’s 13 States Cafe

Kepada penggemar-penggemar kopi, anda boleh mencuba kopi serta desserts di Malaysia’s 13 States Cafe. Di sini terdapat 13 jenis kopi yang mewakili setiap negeri di Malaysia. Konsep sebegini unik dan menarik kerana kami dapat merasai perbezaan kopi dan penyediaannya. Kafe ini juga menyajikan kek untuk mereka yang ingin berehat seketika di Jonker Street.

percutian-di-melaka-18 Percutian di Melaka

4. Ikan Bakar di Restoran Parasmewara Umbai

Kali pertama saya berkunjung ke Restoran Parameswara Umbai adalah bersama keluarga. Ketika itu, ibu saya telah membuat panggilan untuk booking tempat duduk disebabkan ramai orang bersesak-sesak di hujung minggu. Ia terbukti berkesan apabila kami tiba dan melihat ramai orang sudahpun beratur panjang untuk memesan maknanan. Restoran Parameswara Umbai mempunyai pemandang laut beserta angin-angin sepoi senja. Makanannya juga mendapat perhatian kerana kedai ini meyediakan ikan bakar, sotong, kerang dan makanan laut yang enak. Jika anda ke sini, jangan lupa juga untuk mencuba ikan pari bakar dan asam pedas ikan siakap yang sungguh menyelerakan.

percutian-di-melaka-19 Percutian di Melaka

Begitulah itinerari road trip Melaka yang anda boleh cuba dan nikmati bersama keluarga atau rakan-rakan. Dari bangunan bersejarah, pantai, muzium dan makanan tradisional, anda pasti akan menemui aktiviti dan tempat-tempat menarik yang digemari pada hujung minggu.

References

  1. ^ Melaka (www.expedia.com.my)
  2. ^ Layang-Layang Guest House (www.expedia.com.my)
  3. ^ Hotel Holiday Inn Melaka (www.expedia.com.my)
  4. ^ Hotel Case del Rio  (www.expedia.com.my)
Leave A Reply